Резервирай

Актуално

Съвети за къмпинг

7 страхотни съвета за по-добър сън по време на къмпинг

25 Яну. 2023
Начинът, по който спите по време на къмпинг, може да повлияе или да провали цялото къмпинг пътуване. Ще научите някои от най-важните аспекти, които ви помагат да спите по-добре по време на къмпинг. Изпробвайте ги и разберете какво работи най-добре за вас.


Изберете правилния спален чувал


Наличието на спален чувал, който е подходящ във вашата ситуация, температура и навици за сън, ще ви помогне да спите по-добре, докато сте на къмпинг. Спалните чували имат различни температурни характеристики. Трябва да се уверите, че носите такъв, който е подходящ за температурите, които ще изпитате в момента на вашия престой.
Ако сте на къмпинг през лятото и ниската температура ще бъде около 15 градуса, не носете спален чувал, който е предназначен за минусови температури. Ще ви бъде горещо и ще ви е неудобно. Обратното също е вярно. Ако сте на къмпинг, където е студено, не носете спален чувал, предназначен за топло време.
Друг аспект на съня, който хората често не вземат предвид, са собствените им навици за сън. Ако се обръщате няколко пъти на нощ, обикновеният спален чувал просто няма да осигури достатъчно място. Осигурете си такъв с много допълнително пространство за движение.


Станете от земята


Ако имате проблеми със съня, докато сте на къмпинг, друго страхотно предложение е да станете от земята. От наш опит е почти невъзможно да се намери място, което е напълно равно и без камъни и други отломки, които правят спането неудобно.

За щастие има няколко страхотни опции за смекчаване на неудобната земя. Вариант 1 е да вземете надуваем дюшек, а вариант 2 е да вземете походно легло. И двата варианта са страхотно решение, за да ви предпазят от земята и да спите по-добре. 


Добавете допълнителна подложка за спане


Намерете и използвайте прилична подложка за спане. Предлагат се много различни подложки за къмпинг и ако са достатъчно удобни за вас, тогава страхотно. Подложките за къмпинг обикновено са по-тънки с по-малка обща дълбочина на омекотяване. 

В крайна сметка може да потърсите и добра подложка извън сферата на къмпинга, например подложка от мемори пяна с дебелина 7 сантиметра, предназначена за обикновени легла. Трябва да бъдете малко по-внимателни с нея, защото не е проектирана за по-груба употреба на къмпинг.


Използвайте удобна възглавница


Въпреки че има много заместители, които можете да използвате като възглавница, наличието на действителна удобна възглавница ще ви помогне да спите по-добре, докато сте на къмпинг.

Има множество възглавници за къмпинг, от които да избирате. Можете да намерите надути възглавници, стандартни възглавници с подплата, възглавници с мемори пяна, както и възглавници с пух. Опитайте няколко и намерете тази, която е удобна за вас. Освен това, не се чувствайте така, сякаш трябва да отидете с истинска къмпинг възглавница. Важното е да ви осигурява пространство и че ще ви е удобно.

Едно нещо, за което трябва да помислите обаче, е ако сте на къмпинг в по-студени условия. Не забравяйте, че мемори пяната ще стане по-твърда, когато е студена. Така че може да помислите за различен тип възглавница, ако ще къмпингувате в студено време!


Носете подходящо облекло


Също като избора на правилния спален чувал, изборът на правилните дрехи е също толкова важен. Ако сте на къмпинг в топло време, не искате да се опитвате да спите изпотени в спалния си чувал. От друга страна, в студено време не искате да събличате бельото си и да се опитвате да спите без него.

Трябва да планирате вашите условия. При топло време би било напълно добре да спите в леки широки дрехи или дори само по бельо. В студено време обаче ще искате да носите по-дебело спално облекло, което да ви помогне да останете топли в спалния чувал. Като се има предвид това, не искате да ви бъде некомфортно в студеното време. Трябва да сте избрали спален чувал, който е подходящ за вашата температура, но ако наслоите дрехите твърде дебело, това може да не позволи на спалния чувал действително да върши работата си да поддържа топлината в чувала.

Освен това, носенето на твърде много слоеве дрехи всъщност става ограничаващо и ви пречи да спите по-добре, докато къмпингувате. Съвети: носете средно дебел чифт спортни панталони и суичър, а в топло време – спете по бельо и просто разчитайте на спалния чувал за регулиране на температурата.


Лягайте си в разумно време


Хората често не мислят да си лягат рано, когато са на къмпинг.  Проблемът със стоенето до късно е, че слънцето ще изгрее по едно и също време, независимо от часа, в който сте си легнали.
Рано сутринта ще трябва да се справите с много ярка светлина, влизаща в палатката ви. Нашата препоръка е да си лягате рано, така че докато слънцето изгрее да сте си взели нужното количество сън. Това допринася за способността ви да спите по-добре по време на къмпингуване.


Отървете се от комари и буболечки


Нищо не може да развали нощния сън по-бързо от комар, бръмчащ около ухото ви през нощта. Всичко останало може да е идеално, но ако нощем комарите започнат да жужат около ушите и лицето ви, няма начин да спите добре.
Най-добрият начин за борба с комарите и насекомите, е първо да бъдете бдителни и да държите мрежестата врата затворена колкото е възможно повече. Това ще им попречи да влязат в палатката, доколкото е възможно. За да подпомогнете усилията си, може да поставите устройство/лампа срещу комари близо до входа на палатката. Но дори и така буболечките и комарите често влизат в палатката. Вътре в палатката имам друга защитна линия. 

Използвайте всички тези съвети, за да сте сигурни, че спите по-добре, докато къмпингувате. Ние знаем, че добрият нощен сън може да помогне или да ви провали пътуването, така че искаме да гарантираме, че ще получите възможно най-добрата почивка. Някои от тези съвети наистина изискват да похарчите малко пари, но това ще ви помогне да прекарате вашата почивка без да се притеснявате. Създайте си комфорт по време на къмпингуване.