История на Къмпинг Къпиновски Манастир – Преживейте нашето минало

За нас

Къмпинг „Къпиновски Манастир“ е не само място за почивка, но и оазис на спокойствие и уют в прегръдките на природата. Нашият къмпинг предлага разнообразие от удобства, които ще направят вашия престой комфортен и незабравим. От модерни санитарни помещения и туристическа кухня до перално помещение и хладилни витрини, ние се грижим за всичко, от което имате нужда.

Детският кът и спортните игрища предоставят възможности за активен отдих както за малките, така и за големите ни гости. Всяка дейност е внимателно обмислена и създадена, за да направи вашия престой при нас вълнуващ и пълноценен. Независимо дали предпочитате да релаксирате край басейна, да се разходите в гората или да опитате традиционната българска кухня в нашата механа, вие ще откриете нещо, което да направи вашата почивка специална.

Екипът на къмпинг „Къпиновски Манастир“ е посветен на вашето удобство и удовлетворение. С внимание към всеки детайл и желание да ви предложим най-доброто, ние сме тук, за да направим вашето преживяване незабравимо. Гостоприемството ни е в основата на всичко, което правим, и ние се стремим да ви накараме да се чувствате като у дома си.

Присъединете се към нас и открийте магията на Къпиновски Манастир – място, където историята, природата и съвременният комфорт се срещат, за да ви предложат перфектното къмпинг изживяване.

Местност Къпиновски Манастир – История

Местност Къпиновски Манастир

От къпина или от капия? Векове наред местността, където се намира нашият къмпинг, привлича вниманието с името си. Според някои изследователи то е свързано с турското „капия“, което означава големи порти. Руини на масивен градеж все още могат да се видят покрай римския път за Елена, където се е намирало старото землище на селото. Според други, името се свързва с плодовете на къпиновия храст, но догадките остават и до днес.

Къпиново е едно от най-старите селища във Великотърновска област, с история на повече от 820 години, започваща от времето на Втората българска държава. Около 80 години след създаването на селото, в неговото землище е построен Къпиновският манастир. През годините светата обител оказва благотворно влияние върху превръщането на селището в икономически и духовен център.

С течение на времето, Къпиновската местност привлича все повече посетители със своя чист въздух, свежа гора, прохладата на река Веселина и прекрасната природа. Днес може да плажувате на скалите край реката или да се разходите из малките горски пътечки на местността, в която се намира и нашият къмпинг. Природата тук съчетава уникални гледки, живописни пейзажи и спокойствие, които създават идеалната атмосфера за релакс и отдих.

Къпиновски Манастир

Непосредствено до къмпинг „Къпиновски Манастир“ се намира едноименният манастир „Св. Николай Чудотворец“, който е един от най-старите запазени манастири в България. Манастирът е разположен на левия бряг на река Веселина, в нагъната местност, обрасла с буйна зеленина. Само на около 200 метра от него се намира красив водопад с кристално чиста вода, стичаща се по белите скали.

Къпиновският манастир, както и съседният Плаковски манастир, имат история, която през Средновековието е свързана с разцвета и съдбата на столицата Велико Търново. Според предания и оскъдни документални сведения, Къпиновският манастир датира от времето на Втората българска държава. През годините манастирът многократно е разграбван и опожаряван, но винаги е възстановяван благодарение на упоритостта на местното християнско население.

През XIX век манастирът се превръща в активно просветителско средище. Тук е действало добре обзаведено килийно училище, а имената на много манастирски духовници са свързани с народните борби. Един от тях е Софроний Врачански, който за кратко е бил игумен на обителта. В манастира често са намирали подслон участници в националноосвободителните борби, включително Васил Левски, чиято килия се е запазила до днес.

Днес Къпиновската обител е девическа и се поддържа в отлично състояние. Красивата околност, удобна за къмпингуване, и богатството от исторически и художествени паметници привличат все повече посетители. Манастирът е не само духовен център, но и място за културно обогатяване и исторически размисъл.

Резервирай Резервирай