Резервирай

Актуално

Къмпинг през зимата

Наръчник за начинаещи за къмпингуване през зимата

04 Яну. 2023
Ако къмпингуването през зимата звучи като нещо, което бихте искали да опитате, има толкова много неща, които трябва да обмислите и вземете под внимание, преди да тръгнете на следващото си приключение. Пътуването е по-бавно през зимата, дневните часове са по-малко и добре е да предвидите, че има СТУД.

Все пак, ако сте добре подготвени, няма много природни изживявания, които да са по-добри от спането на открито в снега – и  тъй като повечето хора избират да лагеруват през по-горещите месеци, шансовете, че ще ще сте сами е много голям!

Ето най-важните неща, за които трябва да се подготвите, когато къмпингувате през зимата:

Облечете се така както е обивит лука

Винаги се обличайте на слоеве, за да се стоплите и да регулирате влажността и температурата на тялото. Това е задължително! Три слоя дрехи са по-добри от едно супер дебело яке, особено ако ще ходите и на пешеходен туризъм, за да стигнете до вашето място за къмпинг.

Носете правилните дрехи

Опаковането на правилните дрехи е от съществено значение, когато къмпингувате през зимата. Уверете се, че носите следното (защото сериозно, хипотермията изобщо не звучи забавно):
 
  • Изолиран полар, за да ви стопли. 
  • Водо- и ветроустойчиво яке. 
  • Шапка балаклава – ще покрие главата и врата, което е абсолютно задължително. Ако главата ви е топла, тялото ви ще е топло. Не е най-секси изборът, но върши работа!
  • Ръкавици – те трябва да имат допълнителни подплата и се уверете, че носите допълнителен комплект за всеки случай!
  • Водоустойчиви ботуши – задължителни! Сериозно, ако има нещо, което носите на лагер през зимата, нека това са добър чифт водоустойчиви ботуши. Мокрите крака създават студени крака, което прави тялото хипотермично. 
  • Чорапи – Уверете се, че вашите чорапи са дебели и удобни – чорапите от мериносова вълна са най-добрият избор тук. Уверете се, че имате допълнителни чифтове чорапи за преобличане.

Изберете правилната палатка.

Предлагат се много различни видове палатки. Основното нещо, което трябва да имате предвид, когато купувате палатка за къмпинг през зимата, е здравината да издържи на вятър, студ и сняг. Вашата палатка трябва да има здрави, тежки стълбове и линията на покрива трябва да може да пролива сняг. Уверете се, че палатката е достатъчно голяма за цялото ви оборудване и в случай.

Опаковайте достатъчно храна и вода

Въглехидратите са основно гориво за тялото – те осигуряват енергията, от която тялото ви се нуждае за дейности и престой на студено. Освен това те също помагат за поддържане на топлината на тялото, така че носете много от тях!
Вашата храна трябва да е лесна за съхранение и приготвяне. Не забравяйте водата, която е основна необходимост, тъй като сухият зимен въздух ще ви дехидратира бързо и е задължителна за генерирането на топлина в тялото ви. Винаги пийте, дори и да не изпитвате жажда.

Ако използвате топящ се сняг за вода, трябва да филтрирате или прецедите разтопената от снега вода!
Не забравяйте, че ще ви газово котлонче, за да приготвите храната си.

Създаване на лагер

Изборът на правилния къмпинг е от решаващо значение. Изберете място, което е защитено от вятъра, винаги можете да окачите брезент между две дървета или над палатката си, за да ви предпази от вятъра. Съберете снега и се уверете, че стълбовете на палатката ви са здрави и добре закрепени.

Спално бельо

Температурните спални чували са необходимост – не забравяйте, че телесната ви температура пада в малките часове на сутринта, така че трябва да се уверите, че носите правилния спален чувал, който да ви стопли.
За това препоръчвам спален чувал в стил мумия. Поставете дунапренова подложка на дъното на спалния чувал, така че спалния ви чувал да не докосва студената земя.

Подготовката за вашето пътуване с горепосоченото ще осигури основата за успешен зимен къмпинг. Уверете се, че имате консумативи за първа помощ, фенерчета, мобилен телефон и всички основни неща за лятно къмпингуване! И помнете, снегът е топъл и предпазва, дупка, изкопана дълбоко в снега, запазва телесната топлина.