Резервирай

Актуално

Великият пост - символ на отказване от греха и духовно обновление

Великият пост - символ на отказване от греха и духовно обновление

02 Апр. 2023

"Великият пост е време за рефлексия и покаяние, за извинение и примирение, за прераждане и ново начало." 
папа Франциск.

Целта на поста не е просто да не се ядът определени храни, а да послужи като средство за смирение на плътта и очистване от греховете. Без молитва и покаяние, постът е просто диета.

Първото, което трябва да направим, е да бъдем винаги смирени и кротки, защото каква полза има да измъчваме тялото си с неядене, а душата ни да се надува от гордост?

Каква полза има да бледнеем от пост, ако побледняваме от завист?
Каква добродетел е да не пием вино, а да се опиваме с омраза?
Или да не ядем риба и месо, а да консумираме братята си с клевети?

Телесният пост, без духовен пост, не допринася за спасението на душата, дори може да има обратен ефект.
Затова, както е казано в църковния устав, "постете с очите и ушите си, с ръцете и краката си, с ума и сърцето си".

По време на пост се забранява месото и млечните продукти; само в някои постни дни се разрешава риба, а в дните на строг пост не се приема никаква гореща храна и храна, приготвена с растителни мазнини.

Великият пост е общо седем седмици, като първата и последната (Страстната седмица) са определени за строг пост. А през останалото време от поста, строг пост може да се спазва всяка сряда и петък.

През целия пост рибата се разрешава на два пъти - на Благовещение (ако не се пада през Страстната седмица) и на Връбница.

Ако здравето позволява, на Разпети петък не се яде нищо и не се пие вода.

Великденският пост се пада по време, когато тялото изпитва остра нужда от витамини и минерали. Най-опасен е недостигът на витамин В1, от който отслабва нервната система. Този витамин се съдържа в бобовите и житни храни (зародиш, ръжен, пшеничен и пълнозърнест хляб).

За да набавите желязо и протеини, може да консумирате разнообразна храна, включително гъби, спанак, сушени плодове, ядки и подправки като куркума, къри, риган, кимион, кардамон, индийско орехче, мащерка, прясна мента и черен пипер.

В менюто си може да включите "млечни" продукти на растителна основа, като бадемово, оризово или кокосово мляко или друга подобна напитка. Също така има изобилие от сирена и кашкавали от кашу и други.

Друг чудесен вариант е да хапвате соеви продукти - от мляко, през тофу, както и соева кайма, соеви парченца, соеви шницели и други.

За да имате сили и да се чувствате добре, препоръчваме да включите пчелния мед в менюто си. Медът съдържа цял спектър от необходими вещества, включително желязо, магнезий, калций, натрий, фосфор и други, които ще ви помогнат да преминете през поста по-леко.

Любителите на сладкото също могат да си позволят да консумират локум, халва, всякакъв вид сладка и десерти, приготвени със сушени плодове и фурми.

Приемането на достатъчно количество вода - поне 1,5-2 литра на ден, също е важно. Полезно е да се пие чай, като например шипков чай, който съдържа големи количества витамин С.

Също така е много важно, ако сте на пост, да излизате от него постепенно. Известно е, че великденските трапези са богати и съдържат месо, яйца, козунаци и др. След продължителното ограничаване в храненето, подобно изобилие може да предизвика проблеми с храносмилателната система.

Възможно е да се постят и по други начини, например чрез избягване на определени видове дейности или чрез изпълнение на духовни упражнения. Въпреки това, важно е да се обърне внимание на физическото състояние и да се постят само след консултация с лекар за болните и бременните жени.

С пожелание за мир, любов и благоденствие за всички, надяваме се да сме ви били полезни.